Tuleva 100-vuotias ja dementikko? (Katukanava UV La 26.10.2013)

Uutisotsikoita: ”Opiskelijoiden ylipaino lisääntynyt dramaattisesti” ja ”Opiskelijoiden nettiriippuvuus on lisääntynyt”. Ei kovinkaan mairittelevia otsikoita opiskelijaelämästä. Molempien uutisten pohjana oli YTHS: tekemät tutkimukset.

Nykyajan opiskelijoiden tulee jaksaa yhä vain pidentyvissä työurissa, eivätkä tällaiset tutkimukset tue sitä, että meillä olisi tulevaisuudessa terveitä veronmaksajia ja aikuisia, jotka voisivat opettaa omille lapsille terveitä elämäntapoja. Kyllä hyvät perusteet terveelliseen elämään opitaan jo lapsena ja kotoa. Kaikesta ei kuitenkaan voida syyttää vanhempia ja lapsuutta.

Sosiaaliset paineet opiskelijaelämässä ovat merkittäviä. Terveellisten elämäntapojen vaaliminen voi olla vaikeaa, kun on opiskelijabileitä ja ylimääräistä energiaa suolletaan elimistöön alkoholilla, jopa kymmenen annosta illassa, kuten YTHS:n terveystutkimus antoi ymmärtää. Puhuttamattakaan sitten roskaruoasta ja karkeista, jotka myös ovat monen opiskelijan arkea, kun ei itse joko osata tehdä terveellistä ruokaa, tai sitten epäterveellisiä valintoja on vain liian helposti tarjolla.

Opiskelijoiden nettiriippuvuutta, jota toinen tutkimus käsitteli, ei varmaan yhtään vähennä se tosiasia, että erilaisesti verkkoalustat ovat nykyään oleellinen osa opiskelua. On verkko-opintoja ja Internet tiedonhakuvälineenä on suuressa roolissa. Koska teknologia on haukannut yhä isomman osan nyky-yhteiskunnan arjesta, tulisi minun mielestäni siihen rinnalle tuoda lisää liikunnan tukemista ja mahdollisuuksia niin opiskelija- kuin työelämäänkin. Ylipaino ei ole ongelma vain opiskelijoiden arjessa.

Koska suuria muutoksia ei tehdä hetkessä, haluaisin haastaa jokaisen tekemään pieniä tekoja nyt, eikä huomenna. Välittäkää itsestänne ja terveydestänne ja tehkää vaikka kaveriporukalla liikuntahaasteita ja lupauksia terveellisestä elämästä ja ruokavaliosta. Ja tärkeimpänä, pitäkää lupauksenne. Ja vanhemmat, vaikka lapsenne olisivat jo aikuisiän saavuttaneita, niin välittäkää lapsistanne, sillä lapsissanne on teidänkin tulevaisuus kun itse olette vanhoja. Tuskin kukaan haluaa, että omat lapset ovat lihavuuden tuomien sairauksien myötä niin heikossa kunnossa, etteivät pysty huolehtimaan omista vanhemmistaan. Ja muistakaa vanhemmat välittää myös itsestänne, sillä jokainen antaa esimerkkiä omien valintojensa kautta.

Terveellinen elämä ei ala huomenna, vaan tänään. Päätöstä terveellisestä elämästä ei tee kukaan kenenkään puolesta, vaan sen tulee lähteä jokaisesta itsestään. Kun päätöksen on tehnyt, tukea löytyy varmasti.

Lotta Koponen